Hoe wordt de waarde van je huis bepaald

Officieel wordt de waarde van jouw huis bepaald door een makelaar of taxateur. Zij bepalen de waarde van jouw huis aan de hand van verschillende factoren. Ligging en staat van je huis zijn daar leidend voor.

Bent u ook benieuwd wat uw huis waard is?

Ligging van je huis

Staat jouw huis in een populaire wijk of straat? Grote kans dat jouw huis dan meer waard is dan een woning op een minder populaire plek.

De ligging doet veel voor de waarde van je huis. Heb jij vanuit je huis een mooi uitzicht met veel groen of kijk je aan tegen een bedrijfshal? Je kunt je voor stellen dat er voor een huis met een mooi uitzicht meer liefhebbers te vinden zijn dan voor een huis dat uitkijkt op een blinde muur. Dat betekent dus ook dat dit van invloed is op de waarde. Ook een drukke weg die vlak voor je huis langs loopt kan van invloed zijn, net als het wel of niet aanwezig zijn van voldoende parkeergelegenheid.

Daarnaast kan de regio of stad een rol spelen. Huizen in grote steden hebben vaak een hogere waarde omdat er sprake is van een “liefhebberswaarde”, er zijn immers meer potentiele kopers die het huis graag zouden willen hebben. In een vergrijzende of krimpregio werkt het net anders om. Minder potentiele kopers en dus lagere waardes voor de aanwezige woningen.

Thuiswerken

Toch zien we hier ook wel een kleine kentering in. Stedelingen keren “de grote stad”  steeds vaker en op steeds jongere leeftijd de rug toe op zoek naar rust en ruimte voor een betaalbare prijs. Ook door het coronavirus wordt dit nog eens versneld. Thuis is niet alleen meer om te ontspannen maar ineens ook om te werken. Dat betekent dat we andere eisen aan ons huis gaan stellen . Een extra kamer die ingericht kan worden als werkkamer is opeens geen overbodige luxe meer. En door dat thuiswerken is woon/werkverkeer opeens ook minder van belang. Al deze zaken zijn van invloed op de waarde van jouw woning.

Staat van je huis

Een tweede factor is de staat van je huis. Heb jij je huis netjes bijgehouden? Kapotte zaken gerepareerd, schilderwerk bijgehouden? Daar pluk je bij de waardebepaling van je huis zeker de vruchten van. Zit er een nieuwe keuken in je huis? Is de badkamer pas vervangen? Of moeten de kozijnen binnenkort vervangen worden? Je kunt je voorstellen dat dit van invloed is op de waarde.

Duurzaamheid

Is jouw huis vakkundig geïsoleerd en voorzien van zonnepanelen? Hoe lager de energiekosten, hoe hoger de waarde van je woning. Niet voor niets is het energielabel verplicht bij de verkoop van je huis. Woningen met een A-label zijn het energiezuinigst. Zelfs het A+++ label bestaat. De minst zuinige woningen krijgen een G-label. En ja, ook dit is van invloed op de prijs die jij voor je woning kunt vragen.

WOZ-waarde

De WOZ- waarde is een waarde die de gemeente vaststelt. Dit wordt gedaan aan de hand van de ligging en oppervlakte gegevens van een woning. Aan de hand van die waarde bepaalt de gemeente hoeveel belasting je moet betalen. De WOZ-waarde kan een redelijke indicatie van de waarde van woning geven maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. De WOZ-waarde loopt als het ware een jaar achter. Dat betekent dus ook dat er geen rekening wordt gehouden met de actuele markt. Ook een nieuwe keuken of badkamer wordt niet meegenomen in de WOZ-waarde. Hoewel je de WOZ-waarde van je woning dus onder handbereik is, raden we het af om deze standaard bepalend te laten zijn voor de waarde van je huis.

Vraagprijs is geen woningwaarde

De vraagprijs kan afwijken van de woningwaarde. Veel is afhankelijk van hoe gewild het huis is. Dat zit m niet alleen in de ligging en de stenen, maar is ook een gevoelskwestie. Is een potentiele koper helemaal weg van jouw huis en is het voor hem of haar zijn droomhuis? Grote kans dat de waarde dan hoger is en hij of zij bereid is om net een beetje meer te betalen.

Lokale kennis in Zevenaar en omstreken

Omdat geen enkel huis en buurt hetzelfde is, is er geen standaard sjabloon voor het bepalen van de waarde van een woning. Meerdere factoren zijn van belang. Gelukkig kennen wij als lokale partij in Zevenaar en omstreken alle populaire plekken en verborgen pareltjes. Zo kunnen wij jou helpen een goede prijs voor je woning te krijgen. Ben jij benieuwd naar de huidige waarde van je huis? Wij verzorgen graag een gratis en vrijblijvende waardebepaling op basis van bovenstaande punten. 

 

Maak hier direct een afspraak voor de waardebepaling van jouw huis.  

waarde huis